l

De zorgboerderij

Wat is een zorgboerderij nu eigenlijk? 

Een zorgboerderij is meestal een locatie op het platteland waar ruimte, dieren en planten zijn. Waar  mensen met een zorgvraag een zinvolle dagbesteding aangeboden krijgen en ze worden betrokken bij alle voorkomende werkzaamheden. Er wordt daarbij rekening gehouden met de voorkeuren en mogelijkheden bij de verdeling van de taken.

Wie zijn wij

Wij zijn Marcel en Joan Schippers, en samen met onze twee jonge zoons wonen en werken wij op het erf van “The Ranch” en melkveehouderij De Vos, net buiten het dorp Lemelerveld, onderaan de voet van de Lemelerberg.

Wij hebben beide ervaring opgedaan als groepsleiders op een zeer intensieve behandelgroep. Door onze ervaring met kinderen/jongeren met een verstandelijke beperking en gedragsproblematiek, is het idee gegroeid een zorgboerderij te starten. Op de boerderij bestaat een bijzonder klimaat, wat een positief effect heeft op kinderen.

Wij willen onze ervaring inzetten om met de zorgboerderij aan de behoefte van de zorgvrager te voldoen. We zagen dat de uitdagingen in de vorm van dagbesteding, een plek kon krijgen "op ons boerenerf". In 2009 hebben we in samenwerking met het gezin “ Zorgboerderij The Ranch” opgestart.

Zorg op maat

Bij ons staat de productie niet centraal, daardoor is het mogelijk om meer aandacht aan de zorg te bieden. Voor ons is het belangrijk dat de zorg voor een zorgvrager zo persoonlijk mogelijk is. Tijdens het intake gesprek zullen we dan ook vooral ingaan op de wensen van de zorgvrager. Wat vind je leuk, waar ben je goed in en vooral wat wil je leren? Dit zijn vragen die aan bod zullen komen en van daaruit volgen er doelen. De ontwikkeling van de zorgvrager bespreken we met ouders/verzorgers in een evaluatiegesprek.

Binnen de zorgboerderij willen wij graag een huiselijke sfeer en saamhorigheid creëren. Het is voor ons belangrijk dat iedereen zich thuis voelt en dat iedereen zichzelf kan zijn. Een ieder moet zich op zijn eigen manier kunnen ontplooien. Het is belangrijk dat de hulpboer(in) met veel plezier mee helpt op het bedrijf.

Onze zorgboerderij zal kleinschalig blijven. Hierdoor is het mogelijk om persoonlijk contact te hebben met de zorgvrager en/of de ouders/verzorgers.

Wat zou jij graag willen doen?

Doelen:

Tijdens de dagbesteding wordt er in de groep of individueel gewerkt aan doelen. Wie ben je? Ontdekken wat je allemaal kan en waar ben je goed in? Hoe reageer je op anderen?

We werken aan :

 • Inzicht in eigen handelen, accepteren om jezelf te zijn.
 • Spelenderwijs ontdekken wat je kan en je eigen kracht te gebruiken
 • Sociale contacten maken en onderhouden
 • Omgaan met boosheid en agressie

Onze kracht

Wij bieden een plek waarin het (leren) samenwerken, en (leren) spelen met anderen en je verantwoordelijk voelen voor je eigen taken, en vertrouwen op je eigen kunnen, belangrijke onderdelen zijn.

Wij bieden zinvolle dagbesteding op en om de boerderij aan mensen met verschillende zorgvragen. Je mag helpen bij het verzorgen van de dieren, pakken klussen aan op de boerderij, we doen creatieve en sportieve activiteiten en nog veel meer.

Wij zijn van mening dat mensen van elkaar kunnen leren ongeacht de leeftijd of beperking. Wij kijken naar mogelijkheden en niet naar onmogelijkheden van de zorgvrager.

De krachten samengevat:

 • Kleinschalig
 • Productie staat niet centraal
 • Huiselijke sfeer
 • Persoonlijk contact
 • Ruimte
 • Kennis en ervaring
 • Flexibiliteit
 • Kwaliteit
 • Jezelf kunnen zijn
 • Spelenderwijs leren!!

Wij zijn een onderdeel van zorgboeren in het Vechtdal.  Bekijk hieronder het filmpje over de zorgboeren in het Vechtdal. (Dalfsen Ommen en Hardenberg)